Hoeveel goud heeft Nederland?

goud-in-nederland

In Nederland beheert de Nederlandse Bank (DNB) al het goud. De DNB bezit 600 ton goud (2019) met een totale waarde van ruim 26,7 miljard euro. Al het Nederlandse goud wordt aangehouden als ‘reserve’ en is van oudsher een vetrouwensanker.

Waar is het goud in Nederland?

Het goud van Nederland ligt niet alleen in Nederland maar ook opgeslagen op verschillende plekken in de wereld. Ongeveer een derde van het totale Nederlandse goud bevind zich in Nederland. Een andere gedeelte van het Nederlandse goud is te vinden in onder andere de Verendigde Staten (VS), Canada en in de Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse goudkluis heeft ongeveer 15.000 goudbaren opgeslagen op dit moment. Het gaat om ongeveer 31% van de totale Nederlandse goudvoorraad. Een andere 31% ligt opgeslagen in New York. In de Verenigde Staten is het Nederlandse goud opgeslagen in kluitzen van de Federal Reserve Bank.

De overige 38% van het goud is opgeslagen in Ottawa (Canada) en Londen (VK). Hier zijn de Canadese centrale bank en de Engelse central bank verantwoordelijk voor het Nederlandse goud.

Nederlandse goud verhuisd van Amsterdam naar eist

Tot 2022 was de goudkluis van Nederland gevestigd in Amsterdam. Hier waren alle (15.000) goudbaren opgeslaten. Het kantoor van de Nederlandse Bank diende gerenoveerd te worden en moest noodgedwonen het goud verhuisd worden.

De Nederlandse staat heeft destijds besloten om het complete goud voorraad te verhuizen van Amsterdam naar Zeist. Echter is het nieuwe DNB Cashcetrum in Zeist nog niet klaar, dit zogenaamde centrum is pas in 2023 klaar. Tot die tijd ligt het Nederlandse goud in Haarlem.

Zodra de werkzaamheden in Zeist klaar zijn zal de Nederlandse goudvoorraad opnieuw verhuisd moeten worden van Haarlem naar Zeist.

Winst gaat naar de Nederlandse Staat

DNB, de Nederlandse Bank houdt reservers aan. Dit doet de bank ter ondersteuning van het ‘monetair beleid’, en om de financiële stabiliteit en het vertrouwen in het financiële systeem te behouden. Alle reserves van de Nederlandsche Bank bestaan uit financiële activa en goud.

Winst maken is geen doel maar een ‘uitbloeisel’ van het monetaire beleid en de beleggingen die de DNB zelf maakt.

Zodra de DNB winst maakt, wordt dit vaak in zijn geheel uitgekeerd aan de Nederlande staat. Er is namelijk maar 1 aandeelhouder van de Nederlandsche bank en dat is de staat. Sinds de Euro heeft de DNB maar liefst 22,6 miljard winst gemaakt.

Van deze enorme winsten zijn ruim 16 miljard euro uigekeerd als dividend aan de Nederlandse staat. Het overige bedrag van dik 6 miljard euro is ‘gebruikt’ om haar eigen vermogen te versterken.

Niet alleen Nederland houdt veel goudvoorraad aan maar bijna alle landen in de wereld doen dit. Nederland en de andere langen doen dit om een soort waardereserve op te bouwen waar op vertrouwd kand worden als ‘het vertrouwen’ minder is of volledig weg is.

In extreme noodsituaties kan Nederland en de andere landen die ook een goudvoorraad hebben de reserves aanwenden om bijvoorbeeld goederen te importeren of om de ‘waarde’ van de munt te verdedigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *