Wat betekent 14k goud?

14-karaat-goud

Heb je je ooit afgevraagd wat de karaatsclassificatie van gouden sieraden betekent? Het cijfer geeft de goudlegering aan, d.w.z. het mengsel van goud. Puur goud zou te zacht zijn voor het maken van sieraden, dus wordt het versmolten met andere metalen. De aanduiding “14 karaat” verwijst naar de fijnheid van het goud, in dit geval 58,5 procent. Ter vergelijking: 18-karaats goud is 75 procent puur en 24-karaats goud is 99,9 procent fijn.

Wat zijn de voordelen van 14K goud?

Het 14-karaats goud heeft twee voordelen: het heeft hetzelfde uiterlijk als hoogkaraats goud, maar is door het hogere metaalgehalte resistenter en betaalbaarder.

Dit maakt het perfect voor sieraden die vele, vele jaren elke dag gedragen kunnen worden. De sieraden zijn extreem duurzaam en kunnen zonder aarzelen worden gedragen tijdens het slapen en zelfs tijdens het douchen. In Nederland is 14 karaat goud doorgaans het meest gebruikelijke.

14 karaat stempels

Om erachter te komen of een goudstuk 14 karaat is, zoek je naar stempels erop die de zuiverheid aangeven. De meest gebruikte markeringen zijn 14K, 14kt of een vergelijkbare variant (u ziet mogelijk ook een markering met 14kt).

Soms wordt karaat uitgedrukt als een percentage of delen per duizend. Daarom, als je een zegel ziet met de tekst 583 of een soortgelijk getal dat 58,3% goudgehalte aangeeft (soms kun je het getal 585) zien, betekent dit ook dat het stuk 14 karaat is.

9 karaat goud (9 krt) 375
14 karaat goud (14 krt) 585
18 karaat goud (18 krt) 750
20 karaat goud (20 krt) 833
21,6 karaat goud (21,6 krt) 900
22 karaat goud (22 krt) 916

Wanneer is 14 karaat een goede keuze?

14 karaat goud is relatief betaalbaar in vergelijking met sieraden of andere stukken van 18K of 22K, en dit is wat het zo populair maakt onder kopers. Het is ook relatief duurzamer dan de puurdere en duurdere stukken.

Als geld geen rol speelt en je gaat je gouden sieraden niet elke dag dragen, dan kun je veilig een stuk kopen dat een hogere karaat heeft. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat een stuk van 18K, 20K of 22K een nikkelallergie veroorzaakt. Als je echter op zoek bent naar iets dat betaalbaarder is en je zorgen maakt over duurzaamheid, overweeg dan 14-karaats artikelen. Kies 14 karaat-sieraden als je het stuk vaak gaat dragen, vooral als het een ring of armband is, d.w.z. een item dat een grotere kans heeft om beschadigd te raken tijdens het dragen.

Als je allergisch bent voor nikkel en de sieraden die je koopt niet nikkelvrij zijn, ga dan niet onder de 14 karaat (als je echt gevoelig bent, moet je misschien nog hoger gaan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *