Een Gouden Toekomst: Waarom juist nu het moment is om goud te kopen

Goud heeft door de eeuwen heen zijn waarde bewezen als een robuust en betrouwbaar activum. De prijs van goud is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, zonder dat er al te grote tegenslagen te zien waren. Goud is zeer stabiel, iets dat helaas in deze tijden niet gezegd kan worden van andere investeringsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties of CFD’s. Je geld gewoon op de bank laten staan levert tegenwoordig ook nauwelijks meer iets op. Daarnaast leven we zo min of meer in een constante recessie waarbij banken  steeds minder ruimte bieden om je geld standvastig te investeren.

In het kort gezegd kunnen we stellen dat de financiële wereld er  anno 2023 niet al te best voor staat en beleggen  steeds meer risico’s met zich meebrengt. Goud daarentegen heeft zich de afgelopen decennia bewezen als een stabiele investeringsvorm. Afgezien van de stijgende waarde van  goud, zijn er voldoende andere redenen aan te voeren  waarom je juist nu zou moeten investeren in goud.

Economische onzekerheid door grillig monetair beleid

De laatste jaren zijn gekenmerkt door ongekende economische uitdagingen, waaronder pandemieën, geopolitieke spanningen, en financiële markt onzekerheden. Historisch gezien heeft goud vaak goed gepresteerd tijdens dergelijke periodes van economische onzekerheid. Goud wordt immers in het algemeen gezien als een “veilige activa”. In onstabiele tijden zoeken investeerders vaak naar activa waarvan zeker is dat ze hun waarde behouden, zoals bij goud het geval is.

Economische uitdagingen gaan doorgaans hand in hand met een hoge inflatie en dat bedreigt zowel de koopkracht als het vertrouwen  in gevestigde instituten zoals banken, beleggingsmaatschappijen en zelfs overheden. Met centrale banken wereldwijd die substantiële stimuleringsmaatregelen hebben genomen om economieën te ondersteunen, neemt de zorg over toekomstige inflatie toe.

Goud wordt vaak gezien als een effectieve hedge tegen inflatie, omdat de waarde ervan doorgaans stijgt wanneer de waarde van geld afneemt. Als dusdanig, in een tijdperk van uitgebreide monetaire versoepeling, kan goud een strategische positie innemen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Beleggings diversificatie en stijgende vraag naar goud

Beleggingsdeskundigen prediken vaak het belang van diversificatie van je beleggingen. Goud kan hier een sleutelrol in spelen. Het heeft een lage correlatie met veel andere beleggingscategorieën, wat betekent dat het een uitstekend middel kan zijn om risico’s te spreiden en potentiële verliezen tijdens marktdalingen te verminderen.

De vraag naar goud blijft stijgen. Niet alleen investeren consumenten steeds meer in goud, ook vanuit verschillende sectoren is er sprake van een  groeiende vraag naar goud. Denk hierbij aan de technologie-industrie, juwelen en centrale banken. Daar staat tegenover dat het aanbod van goud door mijnbouw beperkt is. Deze discrepantie tussen vraag en aanbod zorgt er doorgaans voor dat de prijs van goud op z’n minst gelijk blijft en  eerder zal stijgen dan dalen.

Zelf goud kopen? Zo werkt dat!

Goud kan worden aangeschaft als financieel middel in de vorm van ETF’s of aandelen en in fysieke vorm. Steeds meer mensen kiezen voor de laatste optie. Bij het aanschaffen van fysiek goud, bijvoorbeeld door gouden baren te kopen, wordt de authenticiteit en zuiverheid vaak uitgedrukt in karaat. Het spreekt voor zich dat goudbaren vereisen dat deze veilig worden bewaard. Dat kan een kluis in huis zijn of in een gespecialiseerde opslagfaciliteit is.

Gouden munten zijn naast hun gewicht en zuiverheid ook vaak gewild om hun verzamelwaarde. Een gouden munt in hetzelfde gewicht als een goudbaar kan meer waarde  hebben, simpelweg doordat verzamelaars er meer voor over hebben om  een munt aan hun collectie toe te voegen.

Het is essentieel voor kopers om te handelen via gerenommeerde dealers, zodat de authenticiteit van het gekochte item geverifieerd kan worden. Gold Republic en TheSilverMountain zijn  twee van dergelijke online verkopers van zowel gouden munten als gouden  baren. Daarnaast kun je bij beide sites niet alleen goud, maar ook andere edelmetalen, zoals zilver en platinum kopen.